Mjesečno trošak: 120,00 €/M

Odmah plaćaš uređaj: 300,00 €/M

Nazaj na Medijsko središče
People

STORITVE | 11.12.2019. 23:00:00

Telemach in HashNet predstavila prvo nacionalno blockchain infrastrukturo

Telemach in slovensko zagonsko podjetje HashNET, poznano tudi po 4. generaciji blockchain tehnologije, sta združila moči in s podpisom sporazuma o sodelovanju obeležila zagon testne nacionalne blockchain infrastrukture v Sloveniji, imenovane SiChain. Slednja je bila javnosti prvič predstavljena na Posvetu Slovenskega Blockchain partnerstva.

Z vzpostavitvijo testne nacionalne blockchain infrastrukture (SiChain), bo omogočeno testiranje obstoječih in novih blockchain aplikacij za uporabo v javnem in zasebnem sektorju. V sodelovanju s partnerji iz držav EU in ostalih držav jugovzhodne Evrope podjetji Telemach in HashNET načrtujeta vzpostavitev prve testne čezmejne blockchain infrastrukture v EU. Njen cilj bo razvoj interoperabilne blockchain mreže na meddržavni ravni.

Sodelovanje med HashNET-om in Telemachom zajema:

  • razvoj omrežja HashNET za vzpostavljanje lokalne, nacionalne in evropske blockchain infrastrukture;
  • vzpostavljanje zaprtih in odprtih DLT (Distributed Ladger Technology) omrežij HashNET;
  • skupen nastop in povezovanje referenc pri vzpostavljanju nacionalne in evropske blockchain infrastrukture;
  • razvoj distribuiranih aplikacij za javni in zasebni sektor v Sloveniji in EU.

Na Posvetu Slovenskega Blockchain partnerstva  sta predstavnika HashNeta in Telemacha kot ključna tvorca infrastrukture slovenskemu ministru za kulturo Zoranu Pozniču in ministru za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravku Počivalšku z odprtjem digitalne denarnice simbolično omogočila dostop do uporabe SIChaina. Testna blockchain infrastruktura SIChain pri svojem delovanju uporablja Hashnet tehnologijo, ki jo je razvilo slovensko podjetje Hashnet, in se uvršča med najhitrejše tehnologije distribuiranih podatkovnih blokov na svetu, ob tem pa je tudi energetsko varčna.

Vsi zaintetesirani za testiranje infrastrukture SiChain se lahko obrnejo na [email protected].