Mjesečno trošak: 120,00 €/M

Odmah plaćaš uređaj: 300,00 €/M

Kako izboljšujemo znanje mladih in skrbimo za njihovo prihodnost?

V šolskem letu 2022/23 smo začeli s projektom Job Lab. V njem opogumljamo mlade za samozavestni vstop na trg dela.

Mladim predstavljamo trg dela in poklice prihodnosti. Predvsem pa jim prikazujemo, da so sami zmožni doseči svoje cilje, če se tega lotijo na pravi način.

V premierni izvedbi projekt smo izvedli na Šolskem centru Novo mesto, natančneje na Srednji elektro šoli in tehniški gimnaziji. Ob tem pa sta se nam pri implementaciji pridružila tudi Razvojni center Novo mesto, ki je mladim v pomoč pri tehničnih vprašanjih, pri delavnicah pa se osredotoča na predstavitev področja virtualne resničnosti in United Cloud, vodilni inovacijski center v regiji, pa dijakom predstavlja razcvet tehnološke industrije in njen vpliv na trg dela, svoje delo ter tehnološke kompetence prihodnosti.

V šolskem letu 2023/24 s projektom nadaljujemo. Poleg sodelovanja s Šolskim centrom Novo mesto tokrat bogatimo znanje dijakov tudi v Šolskem centru za pošto, ekonomijo in telekomunikacije Ljubljana.

Za lažje sledenje delavnicam smo pripravili brošuro, v kateri dijaki pridobivajo dodatne informacije in razvijajo lastne ideje.

Kaj smo počeli v ciklu 2022/23?

Pilotna izvedba projekta zajema izvedbo 13 delavnic. Dijaki v njih spoznajo:

  • aktualno stanje na trgu dela,
  • poklice prihodnosti,
  • veščine, ki so potrebne za opravlanje posameznih poklicev,
  • teorijo virtualne resničnosti,
  • ustvarjanje virtualne resničnosti v praksi,
  • orodja, s katerimi postavljajo cilje in prepoznajo ovire,
  • načine, kako se predstaviti delodajalcem,
  • delovanje razvojnega centra United Cloud,
  • delovanje Razvojnega centra Novo mesto.
5G

Uspešno izveden Job Lab hekaton

V marcu smo za dijake Srednje elektro šole in tehniške gimnazije Novo mesto premierno izvedli tehnološko-podjetniško tekmovanje Job Lab hekaton. Na njem so dijaki v dveh popoldnevih razvili rešitev za zastavljeni izziv: vpeljati virtualno resničnost v izobraževalni sistem. Komisija je ekipe ocenjevala na podlagi kriterijev naslavljanja problema, identificiranja ciljnih kupcev, strategije vstopa na trg, analize konkurence, koncepta rešitve in razvite stroškovne politike. Z rešitvijo, kako s pomočjo VR tehnologije ponuditi pristen vpogled v poklice, jih je najbolj prepričala ekipa JobVision.

People

Dijaki so nam povedali:

»Na delavnicah sem se učil o delovanju podjetij – kako napredovati, kakšna znanja potrebuješ, kako delujejo ekipe, kakšno vedenje je primerno.« - Jure

»Pogovarjali smo se o življenjskih stvareh. Kako odkrivati, kaj želiš početi. Naučil sem se, da vsak poklic zahteva določene karakteristike, ter da ni vsak poklic primeren za vsakogar.« - Kevin

»Spoznal sem koliko razlik obstaja v programiranju, dobil pa sem tudi boljše razumevanje o poteku stvari.« - Jurij

People

Študijski obisk Telemacha

Ker se zavedamo, da znanja ne pridobivamo le v učilnicah, smo ob koncu cikla 2022/23 dijake v okviru projekta Job Lab peljali tudi na študijski obisk Telemacha. Tam so iz prve roke spoznali delovanje telekomunikacij - mobilna omrežja in fiksne dostopovne tehnologije, se sprehodili skozi naš podatkovni center in si ogledali nadzorno operativni center, imeli pa so tudi enkratno priložnost za pogovor z našimi tehnološkimi strokovnjaki.

Person